O nas

Pri Bregancu, kot se je nekdaj imenovala naša kmetija, se je kmetovalo že pred več kot 100 leti. Vse do upokojitve so jo vodili ženini starši, ki so se tradicionalno ukvarjali z govedorejo. Ko pa je pred sedmimi leti žena podedovala 15 hektarjev, sva se spraševala, kako bi jo lahko oživela. Kmalu sva se odločila za rejo krškopoljskih prašičev.

Že vse od leta 2018 pa smo tudi v rejskem programu te edine slovenske avtohtone pasme.

 

Kmetija Žitnik - video predstavitev



Po naših pašnikih se pase 10 plemenskih svinj in en merjasec, ki imajo na voljo, poleg odprtih poljan, ki jih veselo obdelujejo, tudi odprti hlev. Trudimo se zagotoviti kar najboljše pogoje svojim živalim, saj le živali, ki so rejene v optimalnih pogojih, brez stresa, dajejo visoko kakovostno, okusno in mehko meso, ki ga imajo gurmani najraje na svojih krožnikih.

Svojo rejsko aktivnost si v prihodnosti želimo nadgraditi s predelavo mesa v suhomesnate izdelke. Mlajši, šestnajstletni sin, obiskuje srednjo kmetijsko šolo Grm v Novem mestu in nabira tudi teoretično znanje s področja kmetijstva. Tako bomo tradicionalno znanje, ki je na kmetiji že dolgo vrsto let, oplemenitili z novostmi, ki jih vedno znova uvaja stroka na podlagi različnih raziskav. Z ženo sva sicer še zaposlena drugje, a se v bodoče želiva popolnoma posvetiti kmetiji, reji prašičev in predelavi mesa, v najboljših pogojih za živali in z najvišjo kakovostjo za naše odjemalce.
Krškopoljski prašič | Kakovost mesa | O nas | Galerija
© 2025, krskopoljci.si

izdelava: ETREND
×
NA BLAGAJNO
SKRIJ KOŠARICO