Kakovost mesa krškopoljskega prašiča
Označevanje izdelkov iz krškopoljskega prašiča je pogosto dvomljivo, saj ni evidentirane sledljivosti mesa prašičev krškopoljske pasme od zakola dalje.
Le-ta je nedvoumno zagotovljena le pri reji plemenskih svinj in prašičev pitancev na kmetijah vključenih v rejski program, kot je primer pri naši kmetiji. Potomci plemenskih svinj in merjascev krškopoljca so označeni z neponovljivo številko najpozneje do odstavitve, ob številčenju pa se vodijo dnevniki označitve, ki se posredujejo rodovniški službi.
V naši reji so vsi prašiči domačega porekla in popolnoma naravno oplojeni.
Meso krškopoljca
slovi po odlični kakovosti, kar pripisujemo preprosti prehrani domačega izvora, ki prašiču omogoča zavidno rast. Različne študije dokazujejo, da je njihovo meso najbolj primerno za predelavo v trajne, suhomesnate izdelke. Le-ti, pridelani po preverjenih, tradicionalnih postopkih, so sočni, aromatični in okusni. Pri gurmanskem uživanju pa še posebej pritegne mehkoba mesnih delicij.
Na naši kmetiji prašiče redimo z domačim ovsom, koruzo, deteljo in ječmenom.
V preteklosti so kmetje pogosto opuščali rejo krškopoljskih prašičev, saj slovijo po večji zamaščenosti, svinjska mast pa pri potrošnikih ni bila ravno zaželena. Danes vemo, kar kažejo tudi zadnje raziskave s tega področja, da gre pri masti te pasme za bolj ugodno razmerje med omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami v primerjavi s prašiči sodobnih pasem.
Strokovnjaki zagotavljajo, da je meso krškopoljskega prašiča boljše tehnološke kakovosti v primerjavi s komercialnimi pitanci in hibridom 12.
Ana Roš, Gregor Vračko, Uroš Štefelin, Jure Tomič in ostali vrhunski slovenski kuharski mojstri za svoje, tudi v tujini, nagrajene krožnike,
niso pozabili na edinega slovenskega avtohtonega prašiča, krškopoljca.